انواع کلاسهای پروازی

صعنت هوانوردی 18 مهر ، 1397 5 دقیقه

با توجه به قوانین سازمان حمل و نقل بین المللی هوایی (یاتا) صندلی های هواپیما دارای رده بندی (کلاس بندی) پروازی مختلفی است که مسافران می توانند بلیط هواپیما خود را با انتخاب کلاس پروازی دلخواه خود رزرو نمایند. قابل ذکر است که قیمت بلیط هواپیما برای انواع کلاس پروازی باهم فرق دارد و خدماتی که در اختیار مسافرین میگذارند نیز متفاوت است.دراین بخش وقت سفر سعی دارد به بیان این تفاوتها بپردازد.با ما همراه باشید:

انواع کلاسهای پروازی

کسب اطلاعات مرتبط با کلاس‌های مختلف پروازی به چند دلیل مهم است؛ نخست اینکه با استفاده از این اطلاعات می‌توانید بفهمید که آیا با خرید این بلیط می‌توانید تمام مسافتی که شرکت هواپیمایی متعهد شده است را به صورت رایگان سفر کنید یا نه؛ همچنین زمانی که می‌خواهید با یک شرکت هواپیمایی دیگری که با شرکت هواپیمایی کنونی شما، مشارکت دارد سفر کنید، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. درضمن با استفاده از اطلاعات کلاس پروازی می‌توانید مطمئن شوید که امکان تغییر کلاس بلیط شما به کلاس بالاتر وجود دارد یا خیر و اینکه امکان تغییر کلاس پروازی بلیط به کلاس بالاتر به صورت رایگان وجود دارد یا خیر.

کلاس های پروازی,اکونومی, بیزینس, وقت سفر

در مواردی که اشتباهی رخ می‌دهد یا ایجاد تغییرات در بلیط لازم است، در صورتی که اطلاعاتی در مورد کلاس پروازی خود داشته باشید، می‌توانید مطمئن شوید که امکان استرداد وجه بلیط شما وجود دارد یا خیر و اینکه برای اعمال تغییرات در بلیط خود باید پولی پرداخت کنید یا خیر.  

همچنین آگاهی از این اطلاعات می‌تواند به تصمیم‌گیری شما جهت اعمال تغییرات در بلیط قبل از صحبت با مسئولین امر شرکت هواپیمایی کمک زیادی کند.

با انواع کلاس پرواز در هواپیماها و ایرلاین ها آشنا شوید.

امروزه روش‌های مورد استفاده توسط مسئولین شرکت‌های هواپیمایی و کامپیوتری آن‌ها جهت تعیین قیمت بلیط‌ها در قسمت‌های مختلف یک هواپیما، تا حدودی پیچیده است. جالب است بدانید که این افراد برای انجام این کار به صورت کاملا صحیح، کمی هم تحت فشار هستند؛ زیرا یکی از روش‌های کسب درآمد شرکت‌های هواپیمایی فروش بلیط‌ها در کلاس‌های متفاوت با قیمت‌های مختلف در هر یک از پروازها است. جالب‌ است بدانید رده‌های قیمتی و تقسیم‌بندی‌های کلاس‌های مختلف پروازی اقتصادی، تجاری (بیزینس) و فرست کلاس به قدری پیچیده هستند که حتی بسیاری از افرادی که مسافرت‌های هوایی زیادی دارند و همچنین خدمه هواپیما نیز تفاوت بین آن‌ها را نمی‌دانند. کدهای مربوط به تعیین کلاس‌های پروازی مختلف بسیار پیچیده است و معمولا هر یک از شرکت‌های هواپیمایی از کدهای مختص خود برای انجام این کار استفاده می‌کنند؛ اما معمولا کد مشترکی نیز بین تمام این شرکت‌ها برای انجام این کار وجود دارد که می‌توانند برای یافتن بلیط مورد نظرتان کمک زیادی کنند. در ادامه به توضیح برخی از این کدها و حروف می‌پردازیم تا از این به بعد هر گاه کد اصل نرخ fare basis code ( یک کد آلفای عددی) بلیط خود را مشاهده کردید، به‌راحتی بتوانید مفهوم آن را متوجه شوید. اگر بخواهیم کلاس‌های پروازی را به ساده‌ترین شکل ممکن تعریف کنیم باید بگوییم که هر یک از صندلی‌های یک هواپیما بر اساس این کلاس‌ها به گروه‌های مختلف با قیمت‌ها و قوانین مختص به خود تقسیم می‌شوند. برخی از کدهای مربوط به کلاس‌های پروازی در میان تمام شرکت‌های هواپیمایی یکسان است و برخی دیگر از آن‌ها بسته به شرکت هواپیمایی مورد نظر متفاوت است.

کلاس پروازی درجه یک - فرست کلاس (first class):

بهترین و گران‌ترین جایگاه در هواپیما مربوط به مسافرین این بخش می‌باشد. تعداد صندلی‌های موجود در این کابین‌ها معمولا بین 7 تا 15 عدد در نظر گرفته می‌شود. فضای درنظر گرفته شده برای این مسافرین بی‌نظیر است و امکانات رفاهی صندلی‌های درجه یک یا فرست کلاس شامل تلویزیون خصوصی با ریموت کنترل، لپ تاپ، سرویس اینترنت ماهواره‌ای، صندلی‌های اتوماتیک با قابلیت تنظیم زیر پا، پریز برق برای شارژ ابزار الکترونیکی، پشت و پشتی سر که به حالت یک بالش انعطاف پذیر هستند، کیف وسایل شخصی و سرو غذا در ظرف‌های چینی می‌باشد. غذای افراد ساکن در قسمت درجه یک به صورت گرم سرو شده و دارای منویی متنوع است. سرویس کترینگ این مسافرین متفاوت و طبیعتا با کیفیت بالاتری نسبت به کلاس‌های پروازی پرمیوم و اکونومی می‌باشد. همچنین مهمانداران پرواز به این مسافرین توجه بیشتری دارند. هنگام سوار شدن مسافران فرست کلاس جزو آخرین مسافرانی هستند که سوار هواپیما می‌شوند. انتقال آنها از سالن پرواز تا پای هواپیما به صورت جداگانه انجام می‌گیرد. برای دریافت کارت پرواز نیز برای این مسافرین کانتری جداگانه در نظر گرفته شده است و برای گرفتن کارت پرواز دارای اولویت می‌باشند. در هنگام پیاده شدن در مقصد نیز مسافرین فرست کلاس اول از همه پیاده شده و کمتر معطل می‌شوند.

کلاس های پروازی,اکونومی, بیزینس, وقت سفر

فرست کلاس هواپیمایی امارات

در این کلاس پروازی غذای گرم سرو میشود و انتخاب نوع غذا با خود مسافر و از روی منوی غذایی است. در واقع سرویس کترینگ این کلاس پروازی متفاوت است و همچنین از کیفیت بالاتری نیز برخوردار است. از نظر پذیرایی نیز مهمانداران این کلاس پروازی با تجربه تر و توجه خاصی به مسافران دارند. هنگام سوار شدن مسافران فرست کلاس جزء آخرین مسافران هستند و انتقال آنها تا هواپیما بصورت جداگانه از سایر مسافرین انجام میشود. در ترمینال فرودگاه نیز کانتر پذیرش آنها کانتری مجزا است و برای دریافت کارت پرواز اولویت دارند. مسافران فرست کلاس نخستین مسافرانی هستند که هنگام پیاده شدن از هواپیما خارج میشوند. بیشتر مشتریان فرست کلاس، مسافران VIP و سرمایه داران بزرگ هستند. کلیه امکانات ذکر شده در یک کابین جدا از مسافرین عادی وجود دارد و حتی علاوه بر این امکانات، گاهی اتاق جلسات و یک یا چند لابی خصوصی هم در هر کابین وجود دارد تا افراد بتوانند در کنار یکدیگر جلساتشان را برگزار نمایند. برای کلاس پروازی فرست کلاس اکثرا" از هواپیماهای دو طبقه بوئینگ و ایرباس استفاده میشود که فضای بیشتری رو بتوانند در اختیار شرکت های هواپیمایی بگذارند.

درجه تجاری - کلاس تجاری - bisinusse class یا همان C:

کلاس تجاری دومین کلاس تجار است که بعد از فرست کلاس قرار می‌گیرد. صندلی‌های این کلاس پروازی در دو ردیف جداگانه هستند. صندلی‌های بیزنس کلاس مبله هستند ولی کیفیت آن نسبت به کلاس پروازی فرست پایین‌تر بوده ولی راحت و اتوماتیک و جادار است. در کابین بیزنس کلاس امکانات کنترل صوتی و تصویری در کابین وجود دارد ولی همانند کابین فرست کلاس اختصاصی نیست. سرو غذاهای گرم و کترینگ متفاوت و کامل ولی در درجه ای پایین تر از فرست است. امکانات رفاهی مانند کانتر و ترانسفر مجزا تا پای هواپیما و بالعکس تا ترمینال در این کلاس پروازی نیز وجود دارد. مهمانداران پرواز نسبت به مسافرین بخش معمولی به این مسافرین توجه بیشتری دارند. در بیزینس کلاس کابین از سایر مسافرین مجزا است. قیمت بلیط بیزنس کلاس نسبت به فرست پایین‌تر ولی نسبت به اکونومی بالاتر است.

کلاس های پروازی,اکونومی, بیزینس, وقت سفر

بیزینس کلاس پروازماهان

بیزینس کلاس هواپیمایی ماهان محیطی ایده آل برای شما جهت استراحت,کار ویا مطالعه می باشد.فضای کافی به همراه تنظیمات صندلی ضمن فراهم نمودن محیطی آرام وراحت جهت آسایش مسافرینرا داراست . مهمانداران هواپیمایی ماهان نمونه بارز مهمان نوازی ایرانی وسمبل مشتری مداری می باشند . کلیه مهمانداران پس از گذراندن دوره های مختلف تخصصی و ایمنی بر اساس استانداردهای کشوری و بین المللی آماده ارائه سرویس در محیطی حرفه ای می باشند . لازم به ذکر است که مهمانداران کلاس تجاری منتخبی از بهترین ها بوده ودوره ها وآموزش های ویژه‏ای جهت ارائه خدمات در کلاس تجاری را پشت سر گذاشته اند تا هر مسافر این بخش فراتر از حد انتظار تجربه کلاس تجاری را بدست آورد.هواپیمایی ماهان با بکارگیری تکنولوژی روز و یکی از مجهزترین ساختمان‏های کترینگ در منطقه همواره سعی در ارائه بهترین سرویس غذایی در جهت تکریم مشتریان محترم خود داشته است , لذا برای مسافرین در کلاس تجاری، میزبانی منحصر به فردی را با ارائه سرویس انتخاب غذای ویژه ایرانی و بین المللی و انواع نوشیدنی برای آنان ترتیب داده‏ایم. بیزینس کلاس هواپیمایی قطر در کلاس تجاری سرو غذاهای گرم و دارای کترینگ متفاوت و کامل است اما در درجه ای پایین تر از فرست کلاس است. امکانات رفاهی مانند کانتر مستقل و حمل و نقل مجزا از ترمینال تا هواپیما و بالعکس در این کلاس پروازی وجود دارد. در کلاس تجاری مهماندارها رسیدگی بیشتری دارند و کلاس کابین از سایر مسافرین مجزا است. قیمت بلیط بیزنس کلاس نسبت به فرست کلاس پایین تر اما نسبت به اکونومی بالاتر است.

کلاس پرمیوم premium class:

کلاس پروازی متوسط هواپیماهاست که از امکاناتی بیشتر از کلاس اقتصادی و کمتر از کلاس‌های فرست و بیزنس بهره‌مند است.

کلاس های پروازی,اکونومی, بیزینس, وقت سفر

درجه اقتصادی : کلاس اکونومی - economy class یا همان Y

آخرین کلاس پروازی که در ایران معمول هست کلاس اکونومی است که برای مسافران عادی‌است. صندلی های کلاس اقتصادی در ردیف‌های کنار هم هستند. پایین ترین قیمت های پرواز مربوط به صندلی های اکونومی یا اقتصادی پرواز است که به نسبت دو کلاس دیگر از صندلی‌های بسیار زیاد تری نیز برخواردار است.

کلاس های پروازی,اکونومی, بیزینس, وقت سفر

اکونومی کلاس هواپیمایی قطر

در بعضی هواپیماها برای صندلی های کلاس اکونومی مانیتور و هدفون هم تعبیه شده است که مسافران در تغییر برنامه های آن حق انتخاب زیادی ندارند؛ اما در بیشتر هواپیماها، برای تمام مسافران بخش اکونومی یک مانیتور بزرگ وجود دارد که برنامه ی مشخصی پخش میکند. سایر امکانات و تفریحات برای مسافران در کلاس اکونومی، به خط پروازی و البته مدل هواپیما بستگی دارد. 

اکونومی کلاس هواپیمایی ماهان

در این کلاس پروازی ماهان در این بخش ماهان با فضای صندلی 31" که درمقایسه با بسیاری از شرکتهای هواپیمایی دیگر فضای بیشتری را در اختیار مسافر قرار می‏دهد تا احساس راحتی وآرامش را تا انتهای سفر تجربه نمایند .مهمانداران هواپیمایی ماهان نمونه بارز مهمان نوازی ایرانی و سمبل مشتری مداری می‏باشد.کلیه مهمانداران پس از گذراندن دوره‏های مختلف تخصصی سرویس و ایمنی بر اساس استانداردهای کشوری وبین المللی آماده ارائه خدمات در محیطی دوستانه و حرفه‏ای می‏باشند . هواپیمایی ماهان با بکارگیری تکنولوزی روز و یکی از مجهزترین ساختمانهای کترینگ در منطقه همواره سعی در ارائه بهترین سرویس غذایی د‏ر جهت تکریم مشتریان محترم خود را داشته است. لذا مسافرین ما ضمن داشتن قدرت انتخاب در انواع نوشیدنی سطح بالاتری از پذیرایی را تجربه خواهند کرد. تلویزیونهای 42"نصب شده در کابین هواپیما ضمن اینکه این امکان را به مسافر می دهد تا بطور زنده شاهد نشست برخاست هواپیما باشند.در طول پرواز نیز برنامه های متنوعی نظیر وقایع ورزشی, کلیپهای طنز وبرنامه های آموزشی را به سمع ونظر مسافرین می رساند. 

کدهای مشترک در میان تمام شرکت‌های هواپیمایی

حرف Y نشان‌دهنده بلیط کلاس اقتصادی با امکان استرداد وجه کامل حرف J نشان‌دهنده بلیط کلاس بیزینس با امکان استرداد وجه کامل حرف F نشان‌دهنده بلیط فرست کلاس با امکان استرداد وجه کامل سیستم‌های رزرو بلیط و آژانس‌های مسافرتی هر یک از صندلی‌های هواپیما را بر اساس این کلاس‌های پروازی به فروش می‌رسانند و تعداد صندلی‌های باقیمانده را نیز بر اساس این کلاس‌ها مشخص می‌کنند. اعدادی که در کنار حروف هستند، نشان‌دهنده تعداد بلیط‌های باقی‌مانده در آن کلاس هستند. حروف F، A و P نشان‌دهنده فرست کلاس، حروف J ،R ،D نشان‌دهنده کلاس بیزینس و حروف Y، B، H، M، K، L، W، S، N ، Q و O نشان‌دهنده کلاس اقتصادی هستند. O و Q ارزان‌ترین بلیط‌های کلاس اقتصادی هستند. لازم به ذکر است که در برخی از شرکت‌های هواپیمایی، برخی از خدمات مانند استرداد وجه بلیط، اعمال تغییرات در بلیط، خدمات مرتبط با میزان بار مجاز برای هر مسافر، سرویسی تحت عنوان Frequent Flyer Miles (به موجب این سرویس مسافر می‌تواند پس از یک یا چند مسافرت هوایی، یک مسافرت هوایی رایگان با مسافت معین داشته باشد) شامل بلیط‌های ارزان‌قیمتی که با بیشترین تخفیف فروخته‌ شده‌اند، نمی‌شود. مثال: ممکن است بلیط رفت و برگشت به مقصد خاصی را با قیمتی در حدود ۱۸۰ هزار تومان پیدا کنید؛ اما در همان لحظه اقدام به خرید آن نکنید و فردای آن روز پس از اینکه همه اعضای خانواده موافق یک تاریخ خاص بودند، تصمیم به خرید بلیط بگیرید؛ اما در هنگام خرید متوجه می‌شوید که قیمت همان بلیط به عنوان مثال ۲۵۰ هزار تومان شده است. دلیل این افزایش قیمت فروخته شدن تمام بلیط‌های روز بعد، در روز قبلی آن است.

آشنایی با مراحل پرواز، همه چیز در مورد چک این Check In فرودگاه

ترکیب کلاس‌های پروازی با قوانین دیگر که با کدهای آلفای عددی مشخص شده است، کدهای اصل نرخ را ایجاد کرده‌اند که مسئولین سیستم‌های رزرواسیون و آژانس‌های مسافراتی با مشاهده آن‌ها، به تمام اطلاعات مورد نیاز خود دست پیدا می‌کنند.

به عنوان مثال حرف E که مربوط به نرخ‌های مخصوص (Excursion Fare) است، نشان‌دهنده این موضوع است که بلیط مورد نظر با نرخی صادر شده که دارای محدودیت در مدت سفر است که معمولا برای سفرهای بیشتر از سه روز و کمتر از یک ماه استفاده می‌شود. همچنین کد اصلی نرخ می‌تواند اطلاعات دیگری در اختیار آژانس‌های مسافرتی قرار دهد که شامل امکان یا عدم امکان استرداد وجه بلیط، مسیر برای بلیط (یک طرفه یا دو طرفه)، مبدا یا مقصد بلیط، امکان یا عدم امکان ترکیب بلیط با سایر کلاس‌های پروازی، فصل مناسب بلیط (فصل‌ شلوغ برای سفر یا فصل خلوت، حداقل زمانی که مسافر ملزم به رزرو بلیط از قبل است، وجود یا عدم وجود قوانین مختلف مرتبط با بلیط (قوانین مرتبط با محدودیت مسیرها یا قوانین مرتبط با جرائم مربوط به اعمال تغییرات) می‌شود.

برای مثال کد WH7LNR دربردارنده اطلاعات زیر است: حرف W نشان‌دهنده این است که کلاس بلیط مورد نظر کلاس اقتصادی است. 

حرف H نشان‌دهنده این است که این بلیط مختص فصول شلوغی سفر یا به اصطلاح ایام پیک (High Season) است.

عدد 7 نشان‌دهنده این است که مسافر باید بلیط خود را حداقل ۷ روز قبل از پرواز رزرو کند.

حرف L نشان‌دهنده این است که بلیط مورد نظر بلیط یک پرواز طولانی‌مدت است.

حرف NR (Non-refundable) به معنای غیر قابل استرداد وجه است.

در صورتی که تنها حرف R در کد وجود داشت، امکان استرداد وجه بلیط وجود داشت.

رمزگشایی کد اصل نرخ،نیازمند اطلاعات تخصصی خاصی است که تنها در اختیار متخصصان شرکت‌های هواپیمایی است.

در ضمن هر یک از شرکت‌های هواپیمایی این کد را با شیوه مختص خود روی بلیط‌ها درج می‌کنند؛ بنابراین بحث بیشتر در رابطه با این موضوع در این مقاله نمی‌گنجد. 

 چهار کد اختصاری که معمولا برای نمایش کلاسهای پروازی استفاده میکنند

Y: کلاس اقتصادی

W: کلاس اقتصادی درجه یک

J: کلاس تجاری یا بیزینس کلاس

F: فرست کلاس

به عنوان مثال چنین افرادی در مطالب خود این چنین می‌نویسند:«یک بلیط عالی J از آمریکای شمالی به پاریس برای تابستان موجود است».همچنین کدهای درج شده روی بلیط‌ هایی که تحت‌‌عنوان بلیط‌های تشویقی از سوی شرکت‌های هواپیمایی به افراد داده می‌شود، به شرح زیر است:

X:بلیط رایگان اقتصادی

I:بلیط رایگان تجاری

O:بلیط رایگان فرست کلاس

معمولا زمانی که مسافران این نوع بلیط را رزرو می‌کنند، اطلاعاتی در مورد اینکه بلیط مربوط به کدام یک از کلاس‌های پروازی است،به آن‌ها ارائه نمی‌شوند و تنها کد کلاس پروازی بلیط برای آن‌ها نمایش داده می‌شود.

شما را با چند کلاس پروازی مختص افراد خاص آشنا می‌کنیم: R: این کلاس پروازی مختص سوئیت‌های بسیار مجلل هواپیماهای ایرباس A380 شرکت‌های هواپیمایی سنگاپور است.

RU: کلاس اختصاصی شرکت هواپیمایی دلتا (Delta) برای ارتقا رایگان کلاس پروازی.

CB: یک کلاس پروازی خاص که در آن یک صندلی هم به بارها اختصاص داده می‌شود.

P: کلاس اختصاصی شرکت هواپیمایی اتحاد (Etihad) برای سوئیت‌ مجلل رزیدِنست (Residence) هواپیمای ایرباس A380

F: کلاس اختصاصی نوزادان که قیمت آن معمولا تنها ۱۰ درصد کلاس اختصاصی بزرگسالان است.

CH: کلاس اختصاصی کودکان که قیمت آن‌ بسته به شرکت‌ هواپیمایی بین ۰ تا ۵۰ درصد کمتر از کلاس اختصاصی بزرگسالان است.

CL: کلاس مختص روحانیون DP: کلاس مختص دیپلمات‌ها PG: کلاس مختص زائران

YGA: این کلاس که نوعی کلاس نظامی است، معمولا برای سفرهای کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.فضا و خدمات این کلاس تا حدود زیادی شبیه به کلاس‌های پروازی است؛اما متاسفانه توجه زیادی به آن نمی‌شود.