جشنواره سونگکران یا جشن آب در تایلند

جشنواره ها 28 مهر ، 1397 5 دقیقه

جشنواره سونگکران یا همان جشن آب همه ساله با شروع سال جدید در کشور تایلند برگزار می شود. فلسفه این جشنواره دور کردن بدی ها از خود با آب پاشیدن به هم است. با وقت سفر همراه شوید تا شما را با این جشنواره جالب بیشتر آشنا کنیم.

معرفی جشنواره آب تایلند

در هر کشوری سال نو با توجه به آداب و رسوم خاصی برگزار می شود. این آداب و رسوم ریشه در افکار اهالی قدیمی همان منطقه دارد و یکی از مزایای آشنایی با جشنواره ها، شناخت آداب و رسوم و بومیان آن سرزمین است.

واژه سونگکران "Songkran" ریشه در کلمه سمکرانتی "saṃkrānti" دارد. این کلمه به زبان سانسکریت و به معنای معجزه آسمانی است، برخی هم آن را معادل کلمه عبور یا نزدیک شدن می دانند. 

مطالب مرتبط:

مشاهده تور های تایلند مشاهده مطالب تایلند

جشنواره سونگکران یکی از فوق العاده ترین رسم ها در سراسر دنیا به شمار می آید ، هر کاری که در این جشنواره انجام می شود نماد و نشان دهنده موضوع خاصی است. آب بازی قسمتی از جشن سونگکران است؛ اما به دلیل این که افراد بسیاری در طول این جشنواره به آب بازی می پردازند، اغلب آن را با رسم آب بازی می شناسند و حتی در برخی شهرها با نام جشن آب از آن یاد می شود.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

فلسفه اصلی سونگکران، پاک شدن از گناهان و زدودن بدبختی ها از زندگی است و هر کاری که طی چند روز جشن سونگکران انجام می شود، ریشه در همین موضوع دارد. در طی این جشن، تایلندی ها سعی می کنند لباس های سنتی شان را به تن کرده تا فرهنگ شان را بیشتر به شرکت کننده های خارجی نشان دهند.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

تاریخچه برگزاری جشن آب

برخی گذشتگان عقیده داشتند که سونگکران از عقاید سرخپوستان نشات گرفته است زیرا آن ها از دیرباز به کشاورزی و شکار می پرداختند و آب نقشی حیاتی در زندگی شان داشت، آنها به دیدار پدر و مادرهای شان نیز می رفتند و همچنین با آغاز بهار برای رونق کشاورزی مراسمی را برپا می کردند.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

تاریخ دقیق به وجود آمدن جشن سونگکران مشخص نیست؛ اما می دانیم که در زمان پادشاه راتاناکوسین (Rattanakosin) چنین جشنواره ای وجود داشت. او در سال ۱۷۸۲ میلادی حکومتش را آغاز کرد و پایتختش بانکوک بود. گفته می شود که سونگکران برای سرگرم کردن این پادشاه قدرتمند به وجود آمد؛ اما شواهد تاریخی نشان می دهند که به احتمال زیاد در بین طبقه متوسط جامعه رواج داشته است.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

افسانه سونگکران

در میان مردم تایلند افسانه جذابی در مورد این جشن بزرگ ، وجود دارد که علت برگزاری این مراسم را روایت می کند. در زمان های دور، خدایی به اسم کابیلا پروم (Kabilla Phrom) در آسمان ها زندگی می کرد. او که خدای مهربانی بود، یک اخلاق ناشایست داشت و آن هم حسودی بود.

کابیلا به هر چیزی که از خودش برتر بود حسودی می کرد. روزی به گوشش می رسد که روی زمین پسرکی وجود دارد که می تواند زبان پرنده ها را متوجه شده و با آن ها صحبت کند. این موضوع به شدت حسادت کابیلا را بر می انگیزد و باعث می شود به زمین رفته و پسرک را با خود به آسمان ها ببرد؛

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

اما چهره پسرک باعث بر انگیختن ترحم کابیلا می شود به همین خاطر، خداوند برای او سه معما طرح می کند و شرط می گذارد که اگر پاسخ آن ها را پیدا کند پسرک نه تنها از مرگ جان سالم به در می برد بلکه کابیلا نیز گردن خودش را می زند. پسرک داستان یک هفته تمام روی معماها فکر می کند اما هیچ پاسخی برای شان نمی یابد.

بالاخره از روی ناامیدی به درخت نخلی تکیه می دهد و غرق در افکار ناامیدانه اش می شود. ناگهان از فراز درخت صدای یک عقاب را می شنود که به فرزندانش می گفت: نگران نباشید، به زودی این پسر ابله خواهد مرد و ما از جنازه او دلی از عزا در می آوریم. او آن قدر خنگ است که معماهایی به این آسانی را نمی تواند حل کند. بعد از این جمله ها، عقاب جواب هر سه معما را برای فرزندانش توضیح می دهد و پسرک هم که در حال گوش دادن به حرف های شان بود، جواب ها را متوجه می شود. کابیلا که علاقه زیادی به شرط بندی داشت و همیشه روی قول هایش می ماند، وقتی پاسخ های پسرک را می شنوند، به زدن گردنِ خود راضی می شود و در نهایت کابیلا گردنش را می زند.

اهلِ آسمان به محض مرگ خدا، متوجه یک مشکل بزرگ می شوند؛ این که اگر سر بزرگ کابیلا به زمین بیفتد سبب آتش سوزی خواهد شد و اگر هم درون دریاها سقوط کند آن ها را خشک می کند. بنابراین تصمیم می گیرند که آن سر عظیم الجثه را در اتاقی در آسمان نگهداری کنند. تایلندی ها می گویند که هنوز هم این سر در آسمان ها وجود دارد.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

نحوه برگزاری جشنواره سونگکران

از چند روز قبل از فرا رسیدن جشن سونگکران، محل های خاصی در کوچه و خیابان های شهرهای مختلف تایلند مشخص می شوند که افرادی که علاقه مندند در آب بازی شرکت کنند به این مکان ها بروند. در گذشته افراد مسن بیشتر در سونگکران شرکت می کردند؛ اما امروزه این جشن بسیار مورد علاقه جوانان و به ویژه پسر بچه ها قرار گرفته است و آن ها بیشترین جمعیت حاضر در این جشن را تشکیل می دهند.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

برای نشان دادن آمدن جشنی مذهبی در شروع جشن در سراسر شهرها تصاویری از بودا را نصب می کنند. در زمانی که عکس های بودا پخش می شود، شرکت کننده ها تمیزکاری خانه های شان را به اتمام رسانده اند و برای آب بازی از منزل ها خارج می شوند. آب مهم ترین عنصر در سونگکران است. از حدود ساعت ۸ صبح آرام آرام سر و کله شرکت کننده های این جشن در خیابان های شهرهای تایلند پیدا می شود. همه لباس های رنگارنگ به تن کرده اند تا شادی خود را به نمایش در آورند.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

تجهیزاتی چون تفنگ های آب‌پاش و سطل آب نیز به وفور در میان شرکت کننده ها به چشم می خورد که برای آغاز جنگ آب بازی همراه آورده اند. در طی سونگکران، اهمیتی ندارد که چه کسی مقابل شما قرار گرفته است؛ حق شلیک آب به سوی همه در این جشنواره هیجان انگیز وجود دارد و باید به همه شلیک کنید. آدابی نیز در این جشن وجود دارد و مردم تایلند آنها را رعایت می کنند. این آداب عبارتست از: لباس مناسب ، آزادی حیوان ها ، دید و بازدید و احترام به بزرگترها ، پاکیزگی ، عطر پراکنی و موسیقی

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

قوانین جشنواره سونگکران

برای امنیت و آرامش بیشتر شرکت کننده ها و حفظ سنت های ارزشمند بومیان تایلند، قانون هایی وضع شده است که هر شرکت کننده ای که در سونگکران حضور دارد باید از آن ها پیروی کند.

این قانون ها به شرح زیر هستند:

• نباید به پول آب پاشید چرا که چهره پادشاه تایلند روی آن است، همچنین تا جایی که امکان داشته باشد نباید در این چند روز از پول استفاده کرد تا دستان خیس به پول نخورند.

• هیچ کس حق آسیب رساندن به حیوان ها یا دیگر انسان ها را ندارد.

• هیچ کس نباید دروغ بگوید.

• بومی ها باید با گردشگران خارجی خوش رفتار باشند.

• پاشیدن آب داغ روی دیگران ممنوع است.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر

زمان و مکان برگزاری جشنواره آب

سونگکران Songkran یکی از بزرگترین جشنواره هایی است که هر سال در تاریخ ۱۳ آوریل مصادف با ۲۴ فروردین ماه، در تایلند برگزار می شود. به مناسبت این مراسم بزرگ، چهاردهم و پانزدهم آوریل (۲۵ و ۲۶ فروردین) نیز تعطیل رسمی اعلام می شود تا اهالی همه شهرهای تایلند بتوانند در این جشن شرکت کنند، به این ترتیب سونگکران ۳ روز به طول می انجامد.

بدون شک سونگکران مخصوص کشور تایلند است و در سراسر آن گرامی داشته می شود؛ اما با این وجود باز هم شرکت در این جشن در برخی مکان ها لذت بیشتری دارد. از جمله چیانگ مای Chiang Mai در بانکوک و خیابان تانون خائو سان Thanon Khao San در بانکوک بهترین جاها برای شرکت در سونگکران در کشور تایلند است.

جشنواره آب تایلند , وقت سفر