ویژگی های مهمانداران هواپیما چیست؟
اگر از معاشرت با افراد مختلف و سفر لذت می برید، این مهمانداری می تواند برای شما مناسب باشد.شما در عین این که در محل کار خود حضور دارید به اقصی نقاط دنیا سفر می کنید. در ادامه از ویژگی ها یان شغل و مزایا و معایب آن صحبت می کنیم با وقت سفر همراه باشید.
مهماندار هواپیما
مهماندار هواپیما، عضو خدمهٔ هوایی است که توسط خطوط هوایی برای تضمین ایمنی و آسایش مسافران در پروازهای تجاری و نیز جتهای تشریفاتی ممتاز، بهکار گرفته میشود. وظیفه مهماندار کمک به مسافران برای داشتن سفری راحت، ایمن و لذت بخش است. به عبارتی در یک پرواز هوایی بیشترین مسئولیت پس از خلبان بر عهده مهماندار می باشد.
توضیحات زیر عکس
ویژگی های یک مهماندار
مهماندار باید به زبان خارجی مسلط باشد. البته در میزان و کیفیت شرایط موضوع، تفاوتهایی در بین شرکت های هواپیمایی مشاهده می شود. مهماندار در برخورد با مسافران مختلف باید نرم و قاطع باشد. داشتن مهارت های ارتباطی خوب و توان انجام کارها را داشته باشد. از لحاظ ظاهری مهماندار باید همیشه مرتب و منظم، با ظاهری آراسته و فرم بدنی متناسب باشد و از لباس های فرم شرکت های هواپیمایی استفاده کند. یک مهماندار باید از لحاظ جسمانی نیز دارای توان مناسبی باشد زیرا معمولا ساعات زیادی را باید بایستد و یا در فضاهای کوچک تردد کند. شرایط جوی نامناسب هواپیما نیز گاهی این شرایط را سخت تر می کند. ساعت کاری مهماندار نامنظم و متغیر است. معمولا تعطیلات، زمان اوج کاری مهماندار می باشد. در ایران ساعات کاری مهمانداران نسبت به سایر کشورها طولانی تر است و معمولا مهمانداران زمان های زیادی را از خانواده خود دور هستند. در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم به شما ارائه می دهیم.
وظایف مهماندار هواپیما
مهماندار قبل از هر پرواز باید کارهای زیر را انجام دهد : شرکت در جلسه مربوط به پرواز و زمانبندی بررسی موجود بودن مواد و وسایل به اندازه کافی
اطلاع از درست کارکردن تجهیزات ایمنی خوش آمدگویی به مسافران
هدایت مسافران به سمت صندلی هایشان
آموزش نحوه استفاده از تجهیزات ایمنی به مسافران
در حین سفر وظایف او عبارتند از :
اطمینان یافتن از راحتی مسافران و پاسخ سریع و به موقع به درخواست های آنها
پذیرایی از مسافران با غذا و نوشیدنی
دادن اطلاعیه های خلبان به مسافران اطمینان یافتن از بکارگیری درست روش ها و تجهیزات ایمنی توسط مسافران در شرایط اضطراری
پس از اتمام سفر نیز کارهای زیر را باید انجام دهد :
اطمینان یافتن از خروج ایمن همه مسافران همراه با وسایل شخصی شان
نوشتن گزارش پرواز شامل هر اتفاق غیر معمول
ثبت کلیه سفارشات مواد غذایی و نوشیدنی مورد نیاز برای پروازبعدی بین پروازها
و در انتها مهماندار فرصتی برای استراحت و بررسی مقصدهای پرواز بعدی خود خواهد داشت.
اهمیت شغل مهمانداری
مسافری که سوار هواپیما می شود، نه مدیر ایرلاین را می بیند و نه لزوما خلبان و کادر پرواز را، مهماندار به تنهایی نماینده یک سیستم بزرگ برای مسافر و به قول محمد درودیان ویترین ایرلاین است؛ «تصور مردم از فعالیت یک مهماندار، بودن و آوردن سینی پذیرایی و لیوان آب است در حالی که همان مردم اگر هواپیما کوچک ترین تکان نامتعارفی بخورد به اولین چهره ای که نگاه می کنند، چهره مهماندار است. اگر مهماندار آرام باشد یعنی اتفاق بدی نیفتاده ولی اگر کمترین آشفتگی در او ببینند اشهدشان را می خوانند.» شاید دیده باشید مسافرانی را که از نقص فنی تا تاخیر و شرایط جوی نامناسب، همه را از چشم مهماندار می بینند؛ «ما پرواز را به عنوان یک حرفه می بینیم و مسافر یک وسیله یا حتی تفریح. طبیعی است که سختی هایش را سخت تر تحمل می کند. به خاطر این تفاوت نگاه، ما سعی می کنیم پرواز را با عینک مسافر ببینیم.» محمد درودیان شرایط کار مهمانداری را این طور توضیح می دهد: «در طول یک ماه برای یک مهماندار سه حالت کاری وجود دارد. حالت اول off که تعطیل است و می تواند پرواز نکند. حالت دوم Stand by که باید در خانه دوش گرفته و با لباس های اتوشده منتظر باشد تا در صورت نرسیدن مهماندار دیگری به پرواز، سریعا به جای او سر کار برود و آخرین حالت هم سر کار و در حال پرواز است.» ورود به حرفه مهمانداری شاید کار چندان سختی نباشد اما ماندن در آن قطعا توانایی و عشق می طلبد. جدا از فضای داخل کابین مسافران، در طول روز کاری هر کادر پرواز چهار تا شش پرواز انجام می دهند. در فاصله بین پروازها و در طول پرواز استراحتی وجود ندارد و ممکن است این شرایط چند روز طول بکشد
تحصیلات لازم برای مهماندار شدن
بر خلاف بسیاری از مشاغل که نحوه ورود به آنها دارای مراحل ساده و روانی و روشنی است، ورود به شغل مهمانداری، چه از نظر مدارک تحصیلی و مهارتی قابل قبول و چه از نظر مراحل ورود به شغل در ایرلاین های مختلف پیچیدگی ها و ظرافتهای خاص خود را دارد. ما مجموعه کامل این اطلاعات را در قالب راهنمای شغلی به شما ارایه کرده ایم. اما در اینجا به اختصار باید گفت: افراد علاقه مند دارای دیپلم ریاضی، تجربی، انسانی، هنرستان (مهمانداری) و دارندگان مدرک کاردانی مهمانداری می توانند برای ورود به شغل مهمانداری اقدام کنند. در آزمون شرکت های هواپیمایی، معمولاً افراد دارای مدرک زبان انگلیسی و پرستاری از امتیازاتی برای استخدام برخوردار می شوند. برخی از شرکت های هواپیمایی و آموزشگاه های آزاد دوره های آموزش مهمانداری را برگزار می کنند که علاقه مندان می توانند در آنها شرکت کرده و مدرک معتبر دریافت کنند. این مدرک در هنگام استخدام ایرلاین ها لازم و مفید است. در ایران شرکت های هواپیمایی ماهان و ایران ایر روندی متفاوتی دارند. داوطلبان برای ورود به این ایرلاین ها باید در آزمون ورودی، مصاحبه، گزینش، معاینات پزشکی و دوره های آموزشی زبان شرکت و در آنها موفق شوند. پس از گذراندن مراحل بالا، مهمانداران باید دوره های آموزشی ایمنی از جمله مدیریت در تخلیه سریع مسافران در شرایط اضطراری، نحوه استفاده از سرسره و قایق های نجات، مبارزه با آتش در طول پرواز و… را بگذرانند. بعد از آن هم باید در دوره های بازآموزی به منظور افزایش و به روز کردن اطلاعات هوانوردی خود شرکت کنند.