ایمن ترین خطوط هواپیمایی دنیا

صعنت هوانوردی 02 آبان ، 1397 5 دقیقه

امروزه یکی از مهم ترین معیارهای افراد برای سفر ایمنی و راحتی می باشد. از آنجایی که بیش از نیمی از افراد برای سفر،حمل و نقل هوایی را به سایر انواع حمل و نقل ترجیح می دهند بالا بردن امنیت هواپیماها و فرودگاها یکی از دغدغه های مهم صنعت گردشگری به حساب می آید .در ادامه امنیت خطوط هوایی را بررسی می کنیم و ایمن ترین ها را معرفی می کنیم . با وقت سفر همراه باشید.

هواپیماهای مسافربری بدون سانحه

هواپیماهای مسافربری زیر تاکنون هیچ سانحه ی هوایی را تجربه نکرده اند و بیش از ۱۰۰ فروند از این هواپیما ها در سراسر دنیا خدمات پروازی ارائه می دهند.

بوئینگ ۷۱۷ (که سابقاً مکدانل داگلاس ۹۵ نامیده می شد)

ایرباس A320نئو 

بمباردیه سی‌آرجی (CRJ700/900/1000)

بوئینگ ۷۸۷

بوئینگ۸-۷۴۷

ایرباس A380 سوپر جامبو

ایرباس A350

بمباردیه سری سی

ایرباس A340

بوئینگ 737 مکس 

ایمن ترین خطوط هواپیمایی دنیا , وقت سفر

در گذشته انواع مدل های هواپیمایی به زیادی امروز نبوده و ایمنی پایین تری داشتند.اما در عصر تکنولوژی و با پیشرفت های زیادی که در صنعت هواپیما سازی رخ داده است، انواع هوپیماها بسته به کاربردشان و ظرفیت حمل بار و مسافر و همچنین از نظر ایمنی افزایش یافته است.

لازم به ذکر است که هواپیماهای بمباردیه سری سی، ایرباس A320 نئو و بوئینگ 737 مکس زمان اندکی است که شروع به پرواز کرده اند و نمی توان آنها را باسایر هواپیما های ذکر شده در لیست مقایسه کرد.

آمار سقوط امن ترین هواپیماهای مسافربری

آمار سانحه های هوایی هواپیماهایی که از امنیت بالایی برخوردار هستند.

بوئینگ ۷۳۷ اِن. جی. با احتمال ۰.۰۹

بوئینگ ۷۶۷ با احتمال سقوط (۰.۱۰)

بوئینگ ۷۷۷ (۰.۲۰)

بوئینگ ۷۵۷ (۰.۲۰)

ایرباس سری آ.۳۲۰ (۰.۱۱) 

ایرباس آ. ۳۳۰ با احتمال ۰.۲۱

لازم به ذکر می باشد که این احتمال ها  برای مقیاس یک میلیون پرواز می باشند. با توجه به آمار بالا نیز می توان متوجه شد که برای هواپیماهای اولیه به دلیل امنیت پایین امکان رخ دادن سانحه بیشتر است. حتی مدل های اولیه ی بوئینگ ۷۴۷ میزان سقوط ۱.۴۶ را دارا می باشند.

تاثیر پیشرفت تکولوژی بر صنعت هواپیما سازی

طیف وسیعی از فن آوری ها، از قبیل کابین های فوق کامپیوتری و پیچیده به نحو چشمگیری ایمنی هواپیمای مسافربری را افزایش داده اند. بوئینگ ۷۳۷ که در دهه ی ۱۹۶۷ وارد عرصه ی صنعت هواپیمایی شد، یکی از موفق ترین هواپیماهای مسافربری با بیش از ۱۴۳۰۰ فروند فروش می باشد. لازم به ذکر است که مدل های اولیه ی این هواپیما میزان سقوط مرگبار 0.89 را در بین هر 1 میلیون پرواز داشته اند که می توان این آمار را به دلیل عدم برخورداری از تکونولوژی های امروزی دانست. آخرین نسخه از سری هواپیماهای بوئینگ ۷۳۷ مکس که در سال گذشته معرفی شد، تا به امروز هیچ گزارشی از سانحه و یا نقص فنی را نداشته اند.

ایمن ترین خطوط هواپیمایی دنیا و , وقت سفر (6)

درست است که یک سال زمان کمی برای سنجش امنیت یک مدل از هواپیما می باشد. اما این هواپیما در یک سال اول تولید خود در مقایسه با هواپیماهای همتای خود در گذشته بهتر و ایمن تر عملکرده است. با اینکه در روزگار مدرن با پیشرفت صنعت هواپیمایی سقوط هواپیما اتفاقی عجیب است اما بدون شک بعضی از ایرلاین ها نسبت به دیگران امن تر هستند.

ایرلاین های بدون حادثه

ایرلاین هایی که در زیر معرفی می کنیم از امن ترین ایرلاین های دنیا هستند چون گاهی حتی حادثه ای کوچک آن ها را از لیست امن ترین ایرلاین ها خارج می کند. همین چند ماه پیش در حادثه ای که در ایرلاین ساوت وست (Southwest) اتفاق افتاد زنی به خاطر شکسته شدن شیشه هواپیما جان خود را از دست داد و این ایرلاین را که تا به حال از ایرلاین های امن دنیا به شمار می رفت با بدنامی بزرگی روبرو کرد. با اینکه در این حادثه، سقوطی اتفاق نیفتاد اما این اتفاق اولین حادثه ی منجر به فوت در طول پرواز برای این ایرلاین بود. ایرلاین ساوت وست که از سال ۱۹۷۱ فعالیت دارد تا به حال فقط یک بار در سال ۲۰۰۵ دچار حادثه شده بود؛ در این حادثه هواپیما بعد از اینکه در برف سنگین در باند فرودگاه شیکاگو فرود آمد سر خورد و به سمت خیابان رفت و پس از برخورد با یک ماشین باعث مرگ یک پسر ۶ ساله شد.اکنون این حادثه باعث می شو تا این هواپیما از لیست امن ترین ها خارج شود.   

ویرجین آتلانتیک | Virgin Atlantic

این ایرلاین که در سال ۱۹۸۴ تاسیس شده است و تا کنون هیچ حادثه ای برای این ایرلاین رخ نداده است.این ایرلاین جزء 20 ایرلاین امن دنیا می باشد.   

هاوایین ایرلاین | Hawaiian Airlines

ایرلاین هاوایین در سال ۱۹۲۹ تاسیس شد  و قدیمی ترین ایرلاینی است که موفق شده در زمانی نزدیک به صد سال در همه ی پروازهایش از جان همه ی مسافران خود محافظت کند. لازم به ذکر است  این ایرلاین دو بار در سال های ۱۹۹۳ و ۲۰۰۳ ورشکسته شد اما هیچگاه خللی در امنیت آن به وجود نیامد.

کانتاس | Qantas

این شرکت هواپیمایی  که صاحب ان استرالیایی تبار می باشد از سال ۱۹۲۱ آغاز به کار نموده و به عنوان سومین ایرلاین قدیمی دنیا شناخته شده است. کانتاس تا به حال ۸ حادثه ی منجر به مرگ داشته که همه ی آن ها قبل از سال ۱۹۵۱ بوده است و و ۴ تا از آن ها هم در جریان جنگ جهانی دوم رخ داده است.

ایزی جت | EasyJet

ایزی جت در سال ۱۹۹۵ تاسیس شده و تا به حال هیچ حادثه ای نداشته است. 

ریانایر | Ryanair

این ایرلاین از سال ۱۹۸۵ فعالیت می کند و تنها سال ۲۰۰۸  با یک حادثه رو به رو شد. در این حادثه هواپیما بعد از اینکه از ناحیه بال، موتور و دماغه مورد حمله پرندگان قرار گرفت مجبور شد در فرودگاه رم فرود بیاید، حادثه ای که منجر به جراحات خفیف در ۸ مسافر و ۲ خدمه شد. 

بریتیش ایرویز | British Airways

این ایرلاین در سال ۱۳۷۴ تاسیس شد و در سال ۱۹۸۵ یک حادثه داشته است در این حادثه یکی از هواپیماهای این ایرلاین به خاطر مشکل در موتور بعد از اینکه نتوانست در فرودگاه منچستر فرود بیاید دچار آتش سوزی شد و ۵۳ تا از ۱۳۱ مسافر آن که شامل دو نفر خدمه بودند در این حادثه جان خود را از دست دادند.

ایمن ترین خطوط هواپیمایی دنیا و , وقت سفر (1)

امارات | Emirates

این ایرلاین  از سال ۱۹۸۵ آغاز به کار کرده و اکنون هفته ای بیش از ۳۶۰۰ پرواز دارد و تا به حال هیچ وقت حادثه ی منجر به مرگ نداشته است. تنها حادثه ی مهم این ایرلاین مربوط به بوئینگ ۷۷۷ است که بعد از فرود در فرودگاه بین المللی دبی و تخلیه ی بیشتر مسافرانش دچار حادثه گشت و این حادثه تلفات جانی نداشت.   

اتحاد| Etihad

اتحاد از سال ۲۰۰۳ فعالیت خود را شروع کرده،  اینر لاین در منطقه خاورمیانه قرار دارد  و یکی از امن ترین ایرلاین هاست که تا به حال فقط یک بار دچار حادثه شده که در آن ۹ نفر آسیب دیده اند.

قطر ایرویز | Qatar Airways

این ایرلاین  از سال ۲۰۰۴ فعالیت می کند یکی از امن ترین ایرلاین های دنیاست و تا به حال فقط دو بار در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۱۷ وقتی روی زمین بود دچار آتش سوزی شده است. این ایر لاین تا کنون هیچ گاه هنگام پرواز دچار حادثه نشده است. 

دلایل وقوع حوادث هوایی

بنابر یک تحقیق، ۵۰ درصد از سوانح هوایی منجر به مرگ، بخاطر "خطای خلبان" رخ می دهد. یکی از رایج ترین دلایل سقوط که بیش از یک پنجم حوادث هوایی را شامل می شود"پرواز کنترل شده به سمت زمین" یا CFIT نامیده می شود. پدیده CIFT زمانی رخ می دهد که خلبان به علت دید ناکافی دچار خطای دید می گردد. هواپیما از سوی خلبان به سمت زمین، آب، کوه یا سطوح دیگر هدایت می شود. جدیدترین نمونه تأیید شده، برخورد یک سوپرجت ۱۰۰ سوخوی با کوه سالاک در اندونزی در سال ۲۰۱۲ بود.در ایران نیز برخورد هواپیما یاسوج با کوه از این قبیل حوادث بوده است. نمونه برجسته دیگر، سقوط هواپیمای پرواز ۴۰۱ هواپیمایی ایسترن در پارک جنگلی اورگلیدز فلوریدا در سال ۱۹۷۲ است. حادثه در حالی رخ داد که هر سه خدمه درگیر یافتن علت روشن نشدن یکی از چراغ ها پس از باز شدن چرخ های هواپیما شدند. هنگامی که آن‌ها مشغول بررسی بودند، سیستم ناوبری اتوماتیک تصادفاً برای فرود ملایم تنظیم شده بود و آن‌ها تنها زمانی که دیگر دیر شده بود متوجه این موضوع شدند. سانحه دیگری در سال ۱۹۷۸، یعنی سقوط هواپیمای پرواز ۱۷۳ یونایتد ایرلاینز، باعث تغییری اساسی در نحوه آموزش خلبانان شد. کاپیتان اجازه داد تا هواپیما آنقدر برفراز فرودگاه پورتلند بچرخد تا بنزینش تمام شود و در نتیجه ۱۰ نفر جان باختند. در طول این زمان، خدمه پرواز مشغول کسب اطمینان از باز شدن چرخ ها پس از تکان شدید هواپیما و منحرف شدن آن به سمت راست بودند. این سانحه باعث جلب توجه‌ بیشتر به نیاز خدمه پروازها به تبادل اطلاعات و تعامل گروهی با یکدیگر شد اگر در این پرواز خدمه و خلبان با یکدیگر تعامل داشتند و اطلاعات را به اشتراک می گذاشتند این اتفاق ناگوار رخ نمی داد. به این امر "مدیریت منابع خدمه" می گویند.

ایمن ترین خطوط هواپیمایی دنیا و , وقت سفر (4)

تا اینجا کامل روشن شد که خطای خلبان اشتباه یک نفر نیست و در یک تیم دو یا سه نفره (و گاهی چهار نفره) از خلبان‌ها و خدمه اشتباه های زنجیره ای در ساختار تیم پرواز باعث حوادث ناگوار وخیمی می شوند. در برخی سوانح CFIT نیز خطای انسانی روی زمین رخ داده است هواپیمای پرواز ۶۰۳ آئرو پرو در سال ۱۹۹۶، پس از آنکه دستگاه‌های کنترل از کار افتاد و کامپیوتر کنترل پرواز شروع به فرستادن پیام‌های نامفهوم برای خدمه پرواز کرداین اتفاقات همه و همه به این دلیل رخ داده است که  یکی از متصدیان تعمیرکار مرکز کنترل پرواز فراموش کرده بود ارتباط یکی از دستگاه‌ها با مرکز دریافت داده را دوباره برقرار کند. تشخیص ارتفاع برای خدمه در میان شب و روی دریا ناممکن بود و در پی برخورد یکی از بال های هواپیما با سطح دریا، همه ۷۰ مسافر این هواپیما جان باختند. مرگبارترین سانحه هواپیمایی، سقوط بوئینگ ۷۴۷ پرواز ۱۲۳ هواپیمایی ژاپن در سال ۱۹۸۵ بود، که با برخورد با یک کوه به مرگ ۵۲۰ نفر انجامید. علت این سانحه مشکلات مکانیکی بود: یکی از دریچه های پشتی تنظیم فشار هوا، که درست تعمیر نشده بود، پاره شد و باعث شد کنترل هواپیما کاملاً از دست خارج شود. به طور کلی بیشتر کارشناسان تأکید می‌کنند که معمولاً طیفی وسیعی از عوامل پیچیده و متصل به هم اعم از خطای انسانی -خطای فنی و .... باعث سوانح هوایی می‌شود. به گزارش سازمان بین‌المللی هوانوردی، در سال ۲۰۱۲ تنها ۹ سانحه مرگبار برای هواپیماهای مسافربری اتفاق افتاد که به جان باختن ۳۷۲ نفر انجامید.

نتیجه گیری

به طور کلی می توان گفت امنیت پرواز از جمله موارد حائز اهمیت  می باشد که با گذر زمان بهبود یافته و امروزه بیشتر سانحه هایی هوایی به دلیل خطای انسانی و عدم مدیریت منابع رخ می دهد.