سازمان بین المللی هوانوردی کشوری-ایکائو

صعنت هوانوردی 25 آذر ، 1397 5 دقیقه

سازمان بین المللی هوانوردی کجاست و به چه اموری رسیدگی می کند؟ در ادامه به این سوالات پاسخ می دهیم با وقت سفر همراه باشید.

سازمان بین المللی هوانوردی ایکائوچه زمانی تشکیل شد؟

ايكائو يا ICAO در تاريخ 7 دسامبر 1944 علاوه بر تنظيم و امضا پيمان حمل و نقل هوايي با نام پيمان شيكاگو تشكيل گرديد. پیمان ایکائو  به طور رسمي در سال 1947 اتفاق افتاد و اولين جلسه این پیمان در 6 مي 1947 تشكيل شده است و در 28 مي اعضاء این شورا مشخص شدند. کشور ما  سال 1327 هجري شمسي رسماً به پيمان شيكاگو پيوست.

سازمان بین المللی هوانوردی کشوری - ایکائو,وقت سفر

ایکائو یک نهاد تخصصی سازمان ملل متحد است. مأموریت ایکائو هماهنگ‌ سازی استانداردهای بین‌المللی پروازی و مدیریت خطوط هوایی در سطح جهان است.

مطالب مرتبط:

حقوق هوایی ایمن ترین خطوط هوایی دنیا

ایکائو بر اساس کنوانسیون شیکاگو ایجاد شده است. مکان دائمی ایکائو در مونترال کانادا می باشد. مانند سازمان ملل عضویت در این سازمان ملزم به پرداختن حق عضویت می باشد و در صورت عدم پرداخت تعلیق حق رأی آن عضو صادر شود.لهستان، اردن و نیکاراگوئه به دلیل عدم پرداخت حق عضویت از این سازمان حذف شدند. قرارداد هواپیمایی کشوری بین‌المللی که سازمان ایکائو بر اساس آن تأسیس شده هواپیماها را به دو نوع کشوری و دولتی تقسیم کرده و فقط شامل هواپیماهای کشوری می‌شود. هواپیماهایی که دولتی نباشند و پرواز بین‌المللی انجام دهند هواپیمای کشوری محسوب می‌شوند.

سازمان بین المللی هوانوردی کشوری - ایکائو,وقت سفر

هواپیماهایی که کارهای نظامی، گمرکی و شهربانی (نیروی انتظامی) را انجام می‌دهند هواپیماهای دولتی می باشند. ا

منشور ايكائو

اطمينان از رشد منظم و ايمن هواپيمائي كشوري بين المللي در سراسر جهان

تشويق صنعت و طراحي هواپيما براي مقاصد صلح جويانه

ترغيب توسعه خطوط هوائي،فرودگاه ها و تسهيلات هوانوردي براي هواپيمائي كشوري بين المللي

پاسخ به نياز مردم جهان به حمل و نقل هوائي ايمن ،منظم،كارا و با صرفه

حفظ حقوق دول عضو و تامين فرصت مساوي براي اعضاء براي برقراري سرويس هوائي بين المللي 

جلوگيري از تضييع اقتصادي ناشي از رقابت مضره 

از بين بردن تبعيض ميان كشورهاي عضو 

افزايش ايمني پروازها در ناوبري بين المللي

به طور كلي تعميم و توسعه كليه امور پشتيباني هواپيمائي كشوري بين المللي 

ارتقاء عمومي همه ابعاد هوانوردي

ضمیمه های پیمان شیکاگو

انكس هاي ICAO  یا ضمايم پيمان شيكاگو ، حاوي مقررات بين المللي هواپيمايي كشوري مي باشد كه بصورت مقررات توصيه شده طبق ماده 37 پيمان شيكاگوتوسط ICAO تهيه و منتشر مي گردد.

انكس 1 : حاوي قوانين و مقررات بين المللي در زمينه آموزش و امتحان در موردصدور گواهينامه هاي خلباني،مهندسي پرواز و تعمير و نگهداري هواپيما و گواهينامه هاي مربوط به تعمير و نگهداري وسايل راديويي و دستگاه هاي ناوبري و آلات دقيق هواپيما وهمچنين گواهينامه هاي مراقبت پرواز و عمليات شركت هاي هواپيمايي مي باشد.

(Personnel Licensing) انكس 2 : قواعد و مقررات بين المللي براي خلبانان و كاركنان مراقبت پرواز درزمينه بعضي از نكات كه در هوا بايد مورد توجه قرار گيرد،مي باشد.

(Rules Of The Air) انكس 3 : در مورد هواشناسيوحاوي مقررات بين المللي درزمينه هواشناسي هواپيمايي مي باشد.

(Meteorological service For International Air Navigation) انكس 4 : در زمينه نحوه تهيه و انتشار نقشهه اي هواپيمايی مي باشد .

(Aeronautical Charts) انكس 5 : واحد هاي اندازه گيري مورد استفاده در هواپيمايي كشوري را مشخص كرده است

(Units Of Measurement To Be Used in Air and Ground Operations) انكس 6 : مربوط به عمليات هواپيمايي ميباشد و در آن مقررات بين المللي مربوط به نحوه كار شركت هاي هواپيمايي و نحوه استفاده از هواپيما از لحاظ عملياتي درج گرديده است .

(Operation Of Aircraft-Airplanes) اين انكس داراي دو بخش است :

  1. مربوط به عمليات شركت هاي هواپيمايي است كه در مقابلدريافت وجه بهره برداري مي نمايد
  2.  مربوط به عمليات هواپيمايي مي باشد كه جنبه خصوصي دارند و مجاز به دريافت وجهي براي حمل بار ومسافر نيستند كه به General Ariction معروف هستند

انكس 7 : در اين انكس مقررات بين المللي ثبت هواپيما ها درج شده و علامت ثبتتخصيص يافته به كشور هاي مختلف جهان و همچنين مقررات مربوط به نحوه رنگ آميزي علايم ثبت و شناسايي مشخص شده است. (Aircraft Nationality and Registration Marks)

انكس 8: حاوي مقررات بين المللي ساخت و نگهداري هواپيما مي باشد

(Airworthiness Of Aircraft) انكس 9 : حاوي مقررات بين المللي در مورد تسهيلات رفت و آمد مسافرين و ترخيص بار مانند مقررات گمركي و گذرنامه مي باشد

(Facilitations) انكس 10 : حاوي مقررات مربوط به ساخت و نصب و نگهداري دستگاه هاي ارتباطي وناوبري و رادارو نحوه تهيه و مخابره تلكس هاي هواپيمايي مي باشد.

(Telecommunications) انكس 11 : حاوي مقررات مراقبت پرواز

(Air Traffic Services) انكس 12 : حاوي مقررات تجسس و نجات مي باشد

(Search and Rescue) انكس 13 : حاوي بررسي و پيشگيري سوانح

(Aircraft Accident and Incident Investigation) انكس 14 : در اين انكس خصوصيات فرودگاههاي بين المللي از نظر حداقل طول و عرض و استقامت باند و تاكسي رو ها و ساير محموله هاي فرودگاهي و همچنين مقررات بين المللي احتراز از نصب موانع در فرودگاه ها و نيز حداقل احتياجات آتش نشاني و بعضي از ساير خدمات فرودگاهي درج شده است

(Aerodromes) انكس 15 : حاوي مقررات بين المللي در مورد دريافت بررسي و انتشار اطلاعات هواپيمايي از طريق صدور نوتم و تهيه كتاب (A.I.P كتاب اطلاعات هواپيمايي كشوري مي باشد.

(Aeronautical Information Services) انكس 16 : حاوي مقررات بين المللي احتراز از صداي نا هنجار هواپيماها(NOISE) واحتراز از آلوده كردن محيط زيست از طريق مواد سمي خروجي از Exhaust موتور مي باشد

(Environmental Protection) انكس 17 : حاوي مقررات بين المللي در زمينه امنيت هواپيمايي ميباشد و هدف آن وضع مقررات درموردهواپيما ربايي و اقدامات خرابكاري درهواپيمايي است

(Security) انكس 18 : مقررات بين المللي بسته بندي،انبار كردن و حمل بي خطر كالا هاي خطرناك

(The safe Transport of Dangerous Goods by Air) انكس 19 :تحت عنوانSafety Management به الزامات دولتها در خصوص مديريت ايمني و مواردي از قبيل برنامه جامع ايمني هوانوردي كشور (SSP) ، سيستم مديريت ايمني (SMS) و جمع آوري داده هاي ايمني، تجزيه و تحليل و تبادل آن ها در صنعت هوانوردي مي پردازد.