حقایقی جالب در مورد شهر استانبول
استانبول بزرگترین و پرجمعیتترین شهر ترکیه است که با تاریخ غنی و جاذبههای گردشگری بسیار زیادی که دارد، جزو مقاصد برتر گردشگری جهان بهحساب میآید. با ما در وقت سفر همراه باشید تا با حقایق جالبی از این شهر آشنا شوید.
حقایقی جالب در مورد شهر استانبول
استانبول مرز میان آسیا و اروپا است و در گذشته پایتخت امپراطوریهای بزرگ جهان بود. گردشگرانی که بسیار سفر کردهاند و ترکیه را به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری به حساب میآورند.
مطالب مرتبط:
جاذبه های استانبول راهنمای سفر به استانبول
* بازار بزرگ استانبول (Grand Baazar)، یا کاپلی چارشی، در تاریخ ۱۴۵۵ و در مدت کوتاهی بعد از فتح قسطنطنیه توسط عثمانیها تاسیس شده است. در طول قرنها، این بازار دچار تغییر و تحولاتی شد تا اینکه هماکنون دارای ۶۱ خیابان و بیش از ۳۰۰۰ فروشگاه است و در حال حاضر، حدود ۳۳۳٫۰۰۰ فوت مربع، مساحت بسیار بزرگ دارد. این بازار به قدری بزرگ است که شما هرگز قادر نخواهید بود همه جاهای آن را کشف کنید، اما این به معنای ناامیدی و دست از تلاش برداشتن نیست. بر طبق آخرین آمارهای ارائه شده از Travel+LEISURE، بازار بزرگ، در سال ۲۰۱۴، رتبه ۱ را در بین جاذبههای گردشگری دنیا در بین ۹۱ میلیون فرد داشته است. *استانبول تنها شهری در جهان است که میان دو قاره اروپا و آسیا قرار گرفته است.
*استانبول با ۱۹/۹ میلیون نفر جمعیت، یکی از پرجمعیت ترین شهری اروپا است و اگر بخواهیم نسبت وسعت شهر و جمعیت را در نظر بگیریم، استانبول به پرجمعیت ترین شهر دنیا تبدیل میشود.
*دسرهای عجیب ترکیه بسیار جالب توجه است ،امضا مهمانیهای عثمانیها (ترکها)، تووک گوقسو است، که در واقع همان پودینگ سینه مرغ است. این غذا، ترکیب عجیبی از مرغ پخته شده، شیر، شکر، و دارچین بوده و بسیار خوشمزه است. این غذای محبوب، در منوی غذایی بسیاری از رستورانها وجود دارد و جز بهترین غذاهای ترکیه ای است *بیشترین مساجد ترکیه در استانبول قرار دارند. در این شهر ۳۱۱۳ مسجد وجود دارد که از آن جمله میتوان به مسجد تاریخی سلطان احمد و مسجد سلیمانیه اشاره کرد.
* استانبول پایتخت ۳ امپراطوری بزرگ روم، عثمانی و بیزانس بود؛ اما در حال حاضر آنکارا پایتخت این کشور است.
* طبق نتایج مطالعات «شاخص جهانی مستر کارت» در مورد مقاصد گردشگری جهان، استانبول یکی از مقاصد برتر گردشگری جهان است که بهسرعت رشد میکند.
* بینیال استانبول، هماکنون در ورژن چهاردمش، به یک فضای هنری بین المللی تبدیل شده است، به طوری که بیش از ۳۰۰٫۰۰۰ بازدید کننده در ۲۰۱۳ از این مجموعه بازدید کردهاند و هماکنون در رتبه بالای هنرهای معاصر در جهان قرار دارد. در این مکان هنری، بینظیرترین نمایشهای هنری برگزار میشود. *«سلطان احمد» یا «شهر قدیمی» جایی است که بیشتر آثار تاریخی معروف استانبول در آن وافع شده است .
* مسجد «ایاصوفیه» بهعنوان یک کلیسای جامع در سال ۵۳۷ میلادی ساخته شد و بعد از سال ۱۴۵۳ در دوران حکومت عثمانیها بهعنوان مسجد مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۱۹۳۵، بعد از تاسیس کشور نوین ترکیه این مسجد به موزه تبدیل شد. در سال ۱۵۲۰ میلادی و قبل از اتمام کلیسای جامع «سویل»، ایاصوفیه به مدت ۹۰۰ سال بزرگترین کلیسای جهان بود. این مکان هر ساله حدود ۳ میلیون گردشگر را به خود جذب میکند.
* برخی از قدیمیترین باشگاههای ورزشی ترکیه در استانبول قرار دارند که میتوان به باشگاه فوتبال «بشیکتاش» اشاره کرد که در سال ۱۹۰۳ بهعنوان اولین و تنها باشگاه ترکیه تاسیس شد.
* طبق گزارشات موسسه ی «بوکینگز»، استانبول ازنظر سرعت رشد اقتصادی در رتبهی هفتم جهان قرار دارد.
* سومین متروی قدیمی جهان با ۵۷۳ متر طول، در استانبول قرار دارد. این خط در سال ۱۸۷۵ ساخته شد. اولین مترو در سال ۱۸۶۳ در لندن و دومین مترو در سال ۱۸۶۸ در نیویورک ساخته شده است.
* استانبول به منزلهی قلب اقتصادی، فرهنگی و تاریخی ترکیه است. مراکز تجاری و تاریخی آن در قسمت اروپایی شهر قرار گرفتهاند و این در حالی است که یک سوم جمعیت شهر در قسمت آسیایی آن زندگی میکنند.
* مرکز خرید «Galleria Ataköy» در استانبول در سال ۱۹۸۷ ساخته شد و پس از آن بود که نسل جدید فروشگاهها و مراکز خرید ترکیه پا گرفت.
* اگر ترکی بلد نیستید، بهتر است هنگام خرید قیمت را بیشتر بررسی کرده و از ماشین حساب استفاده کنید تا دچار سو تفاهم نشوید.
*رستورانهای تاریخی غذاهای دریایی استانبول شهرت جهانی دارند. محلهی «Kumkapı» که در امتداد سواحل دریای مرمره قرار دارد، بهتنهایی ۵۰ رستوران ماهی را در خود جای داده است. علاوه بر آن بسیاری از رستورانهای این شهر در سواحل «تنگهی بسفر» قرار گرفتهاند. *در سال ۱۹۳۰ دولت ترکیه برای این که نام «استانبول» را میان مردم جا بیندازد، نامههایی را که به مقصد «قسطنطنیه» فرستاده میشد را ارسال نمیکرد و مردم حتما باید در پاکتنامه و در قسمت آدرس، نام «استانبول» را مینوشتند.
* جزایر «پرنس» مجمع الجزایری است که از ۹ جزیره تشکیل شده و ورود اتومبیل به آنها ممنوع است و مردم برای گریز از شلوغی شهر و تفریح به آنجا میروند.
* در استانبول ۲۳۷ حمام ترک وجود دارد اما فقط ۶۰ حمام هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرد. قدیمیترین و بزرگترین حمام استانبول «Tahtakale Hamami» است که امروزه مورد استفاده قرار نمیگیرد و قدمت آن مربوط به نیمهی دوم قرن ۱۵ میلادی است.
* استانبول ۷ تپه دارد که روی هر کدام از آنها مساجد باشکوهی ساخته شده است.
* رمان معروف «قتل در قطار سریع السیر شرق» آگاتا کریستی، در هتل «پرا پالاس» استانبول نوشته شده است. قطار شرق در سالهای ۱۸۸۳ تا ۱۹۷۷ مسافت میان پاریس تا قسطنطنیه (استانبول) را میپیمود. * در دوران حکومت عثمانیها در سطح شهر استانبول ۱۴۰۰ توالت عمومی وجود داشت؛ این در حالی است که در آن زمان، در اروپا خبری از توالتهای عمومی نبود.
* اگرچه در استانبول رانندگان تاکسی با صمیمیت و صادقانه با مسافران برخورد میکنند اما زیاد انگلیسی بلد نیستند؛ بهتر است هنگام سوار شدن به تاکسی مقصد مورد نظرتان را روی کاغذ بنویسید.
* تاریخ و مکانهای تاریخی در استانبول بهخوبی حفظ شدهاند و این امکان را به بازدیدکنندگان میدهند تا با سفر به این شهر به گذشته سفر کنند و تاریخ ۱۶ قرن و امپراطوریهای بزرگ جهان را به چشم ببینند.
* رودخانهی شهری «شاخ طلایی» (The Golden Horn) جایی است که قسمت اروپایی استانبول را از قسمت آسیایی آن جدا میکند.
* در استانبول و در ساعات اوج تردد، ترافیک سنگینی در شهر حاکم میشود و به همین دلیل اکثر رانندههای تاکسی از شما میخواهند بهجای نشستن و منتظر شدن در ترافیک، در نزدیکی مقصد خود پیاده شوید؛ پس بهتر است یک نقشه همراه خود داشته باشید تا بهراحتی مقصدتان را پیدا کنید.
* بهترین زمان برای سفر به استانبول اواخر بهار یا اوایل پاییز است؛ در این زمانها هوای شهر بسیار دلپذیر و مطبوع است و میتوانید در تورهای پیادهروی شرکت کنید.
* مردم محلی استانبول هنوز هم به استفاده از قلیان عادت دارند و در زندگی آنها جایگاه ویژهای دارد!
* استانبول توسط دریا احاطه شده و رود شهری «بسفر» از میان شهر میگذرد. در قسمت اروپایی شهر کاخها، ویلاها و پارکهای بسیار زیبا و مجلل وجود دارد اما در قسمت آسیایی خانههای در محلههای مسکونی قدیمی و دوستداشتنی قرار دارند. *برج «گالاتا» در سال ۱۳۴۸ برای نگهداری زندانیان ساخته شد و امروزه با چشمانداز بسیار زیبایی با زاویهی ۳۶۰ درجهای شهر را به نمایش گذاشته است.
* استانبول در گذشته چند اسم مختلف داشت: بیزانس، قسطنطنیه، استامبول و تساریگراد.
* بیشترین گردشگرانی که به استانبول سفر میکنند از کشورهای آلمان، روسیه، فرانسه، انگلیس، هلند، ایتالیا و ایران به این شهر میروند.
* بازار «محمود پاشا» در استانبول از سال ۱۶۶۰ فعال بوده و بازار بزرگ ادویهی استانبول است.
* در سال ۲۰۱۰ استانبول پایتخت فرهنگی اروپا بود اما تاکنون میزبانی بازیهای المپیک را بهعهده نداشته است.
* جاذبه های تاریخی استانبول تنها به سطح شهر خلاصه نمی شود و بدون رفتن به سطح زیزمینی آن نمی توان تمام این شگفتی ها را کشف نمود. در این شهر تورهای گردشگری برنامه ریزی شده علاقمندان را به صورت مستقیم به دوران گذشته از تاریخ بیزانس تا کاخ های کهن، مساجد زیرزمینی و کلیساهای کوچک نهفته شده در زیر مغازه های قالی فروشی سلطان احمد می برد. فضاهایی که اجداد و نیاکان این سرزمین از آنها به عنوان آب انبار استفاده می نمودند و امروزه محل قرار گرفتن رستوران ها و سالن های عروسی می باشد. چنانچه تصمیم به بازدید از این شهر زیرزمینی گرفتید تماشای موزه کاخ بزرگ موزائیک (Museum of Great Palace Mosaics) در میدان سلطان احمد، آب انبار (Basilica) در مجاورت ایاصوفیه و سلطان سارنیچ (Sultan Sarnıç) که یک سالن عروسی امروزیست را به هیچ وجه از دست ندهید.